Jak jsme neslavně degustovali

24. 08. 2021 8:45:00
Příběh o tom, co dokáže člověk zakrátko pohnojit. A taky napravit. O kouzlu nechtěného. O jedné bujaré letní noci.

Kamarád Jarda léta podniká. Docela se mu daří, vypracoval se. Do té míry, že už odvážně vystrkuje růžky. Jsou to tak dva roky, co vyrazil na úspěšná jednání i do několika asijských zemí. A zahraniční partneři zase stále častěji klepou na dveře jeho kanceláře. Zdatný obchodník.

Onehdy rozjížděl slibnou spolupráci s u nás už docela etablovanou jihokorejskou firmou. Chtěl se před jejími zástupci jaksepatří vytáhnout. Jenže: kam je vzít? Čím je ohromit? Žádný Český Krumlov, Karlštejn, Karlovy Vary... To dávno znají.

Ochutnávka moravského vína v pravém vinném sklípku. To je nápad! V rázovité slovácké dědině obklopené do dáli se táhnoucími vinohrady.

Mám poblíž Pálavy pár dobrých kontaktů, a tak se na mě obrátil, zda bych to veledůležité koštování nezprostředkoval: „Hele, kámo, decentní degustace, jo? Na úrovni. Žádná divoká pijatyka. Musí to na ně udělat dojem! A nesmí jim bejt blbě, moc nevydržej...

Bez obav,“ upokojuju ho, „zatím byli vždycky všichni nadšení.“ Jsem skálopevně přesvědčen, že to klapne. Jako pokaždé. Ovšem pod podmínkou, že se o akci nesmějí dovědět někteří z místních. Tedy zejména nejrizikovější činitel: Laďa. Jeho přítomnost, byť jen chvilková, je krajně nežádoucí.

Domorodec, čerstvý padesátník, 140 kg živé váhy. Fajn chlap. Veselá kopa, bavič, nesmírně družný a neformální. Někdy ale až moc, zvlášť když si dá pohárek. Konání prestižní degustace se kvůli němu musí ututlat do poslední chvíle! Dobrou zprávou je, že se tam shodou okolností současně konají hojně navštěvované hody. Náš diskrétní košt by se tedy v tom mumraji mohl v pohodě ztratit.

Červencový sobotní podvečer. Jsme na místě. Kromě Franty, tedy pana domácího a vyhlášeného vinaře v jedné osobě, jsou přítomni tři Korejci (dva dokonce umí trochu česky), pohledná korejská tlumočnice (donedávna naše studentka), Jarda a já. Nejprve ochutnáváme v podzemí pod spoře nasvícenou cihlovou klenbou chladivého sklípku. Těch vzorků, nádhera... Víno rozlévané koštéřem přímo z vyřezávaných beček chutná nejlépe. Jen je mi trochu líto té šikovné dívky. Činí se, seč může, ale jak přetlumočit sdělení typu přívětivé, tělnatější, nápadná viskozita, jemná vůně malin na pozadí ananasu a výhonků mladých kopřiv, dlouhá lahodná dochuť s výraznější kyselinkou? Členové cizokrajné delegace se však tváří nadmíru spokojeně. Svátečně naladěný Jarda si už pomalu začíná mnout ruce. Zdá se, že je ruka v rukávě.

Posléze se za družného hovoru přemisťujeme nahoru do prostornější stylové místnosti s bohatým pohoštěním. Prvotní rozpaky jsou ty tam. Pohodička. Nemá to chybu. Přítomní pánové si po sérii bílého povolují vázanky, po přehlídce červeného už někteří odkládají sako. Zábava je v plném proudu.

Tu náhlé bušení na dveře. Nemůžu uvěřit vlastním očím: Laďa!!

To se mi snad jenom zdá...

Nazdar, hoši,“ hřímá dunivým basem a hrne se k nám, „idu náhodú kolém a čuju nejaké hlasy,“ vysvětluje, „tož, říkám si, podíváš sa, co sa to tam dneskaj u teho Franty děje.

Ahoj Laďo,“ pronáším bezbarvým hlasem do tíživého ticha.

Jééé, ahóóój, vitáj! Co ty tu děláš, ty Pražáku?“ dostávám přátelský štulec, „co nezavoláš, ty vole, že dojedeš!?

Pozornost ovíněného Ladi naneštěstí upoutávají asijští hosté ustrašeně ustupující k zadní stěně. Sahají hřmotnému vetřelci někam nad pas. První stisk rukou. Tlumené zapraskání kostí přehlušuje Laďovo: „Ahóóój. Já su Laďa. A ty?“ Dobře naložený obr nečeká na odpověď a dodává: „Víš, vole, my si tu všeci tykáme. My sa tu s nejakýma formalitama moc neserem!

Ohromený Korejec není mocen slova. Připadá mi, že se o něho pokoušejí mdloby.

Plofesol,“ svědomitá tlumočnice, jež si veškerou novou slovní zásobu průběžně zaznamenává, se snaží s očima navrch hlavy nenápadně špitnout, „co to je ,neselem ́??“ (Korejci, jak známo, zhusta zaměňují „r“ a „l“). Pssst, naznačuju: „Vysvětlím později.

Otřesený obchodní partner přece jen pozvolna přichází k sobě. Přeuctivě se ukloní a hlesne směrem k Laďovi: „Kim. Jsem Kim.

Laďa se cítí tuze poctěn: „Tož nazdar, Kime! Vítám ťa tu u nás.“ Až po chvíli mu dochází, že dotyčný vlastně promluvil česky. Užasle se na nás obrací: „Čujete? On mlúví česky!! Kurňa, to si fakt borec, Kime!“ Vetřelcovo upřímné ocenění provází poctivá herda do zad. Polichocený Kim se rázem ocitá v protějším koutě, kde se pokouší popadnout dech.

Zsinalý Jarda se marně rozhlíží po nějaké střelné nebo sečné zbrani. Z jeho zoufalého pohledu lze vyčíst: Zabijte, prosím, někdo to hovado! Pokud možno okamžitě. Jinak bude celá spolupráce v háji!

Osud prvního Kima zanedlouho stihne i jeho jmenovce. A záhy je šokované trio v protilehlém koutě kompletní. Slibně rozjetá ochutnávka povážlivě vázne... Nikdo strachy ani nedutá.

Tlumočnice však v pravý čas prokazuje profesionální kvality: duchapřítomně sbírá poslední špetku odvahy a nabízí Laďovi pohárek: „Dejte si s námi, pane, malý vzol.“ V tom rozrušení však, chudák, zaměňuje „vzor“ (což zná z gramatiky) a „vzorek“.

Zaskočený Laďa sebou škubne. „Co? Už aj ty tu mlúvíš česky?! No toto... To ťa určitě mosel naučit tady náš Milánek, že?“ vysekává mi poklonu, „ale devčico, pozor, říká sa ,vzorek ́, ne ,vzor ́. To vás teda v té Praze učijú pěkné sračky!

Do interpretčina notýsku přibývá úhledným písmem další neznámé a neméně užitečné slůvko: slačka.

Už je to tak. Veškerý odpor marný: vedení degustace se od této chvíle chápe Laďa: „Ty, Fano, dones pořádné pohárky. Nech sa trochu napijú!

A tak se také děje. Jeden řádný přípitek (až do dna!). V těsném sledu druhý řádný přípitek (totéž). A další... Světe, div se, beznadějná situace se obrací k lepšímu! Lví podíl na tom má pochopitelně Frantovo výtečné víno. Všechna čest. Nemalá zásluha ale patří i Laďovi, jehož zemitému humoru, který zatvrzele střízlivá tlumočnice neúnavně překládá, přítomní přece jen postupně přicházejí na chuť.

Sláva! Zase je veselo. Zábava je znovu v plném proudu. Kdo by to byl řekl...

Od jisté chvíle si, bohužel, vybavuju už jen takové matné střípky. Třeba ten, jak někdo zavelel (viděl bych to na Laďu), aby se šlo do sokolovny na ty hody! Hudba, tanec, zábava... Nebo ten, jak kdosi z výpravy na Jardu rozjařeně haleká: Jaldooo! Supeeeell!! Vidím rovněž notně podroušeného Jardu, jak se tu zapřisáhlou abstinentku marně pokouší sbalit. Potom mám okno. Ale pak zase slyším starostův zkroušený hlas z amplionu: „Prosím vás, přátelé, pochytejte si ty svoje asijské hosty!

No, to by už možná mohlo stačit. Netřeba zacházet do detailů. Armagedon.

Zkrátka: konec dobrý, všechno dobré. Jardova firma s tou jihokorejskou vesele spolupracuje. Korejci mu tehdy ještě dlouho, předlouho nadšeně děkovali, něco podobného totiž ještě v životě nezažili. A Jaroslav se už s novými potenciálními partnery opět chystá na místo činu. Pokud možno zase v době hodů. Co ale požaduje především: večer musí být v Laďově režii! To je pak úspěch zaručen...

Autor: Milan Hrdlička | úterý 24.8.2021 8:45 | karma článku: 28.48 | přečteno: 753x

Další články blogera

Milan Hrdlička

Exkurze do vykřičeného domu (ke čtení po 22. hodině)

Není mi jasné, proč většinová populace chová, tedy alespoň navenek, k podobným zařízením takovou zášť. Moje dosavadní zkušenosti, byť skromné, jsou totiž v zásadě pozitivní.

19.10.2023 v 8:35 | Karma článku: 21.11 | Přečteno: 565 | Diskuse

Milan Hrdlička

Káva s Danielou

Vyskytujou se na světě různé kávy, znáte to: káva pracovní, studijní, schůzovní, zdvořilostní a společenská, osudová či osudná (takovej Vávra, ten by moh ́ vyprávět!), dále káva pohodová i uspěchaná a mnohé další.

21.9.2023 v 8:35 | Karma článku: 21.40 | Přečteno: 410 | Diskuse

Milan Hrdlička

Zásady úspěšného dialogu

Fin a Švéd popíjejí vodku. Po čase pozdvihne Švéd malátnou pravicí přetékající sklenku a zabručí: Na zdraví Parťák bouchne do stolu a rozezleně zvolá: Tak sakra chlastáme, nebo kecáme?

31.5.2023 v 8:41 | Karma článku: 20.78 | Přečteno: 449 | Diskuse

Milan Hrdlička

Poprask na bankovní přepážce

Mezi mými nočními můrami zaujímá čestnou a neotřesitelnou pozici vyplňování korejsky psaných formulářů, zejména těch bankovních. Tak třeba adresa se píše v obráceném pořadí (končí se jménem dotyčného). A ta naše jednička...

23.5.2023 v 8:35 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 426 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 5.97 | Přečteno: 84 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 191 | Diskuse
Počet článků 44 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 914

Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...