Víte, že „netopýr“ znamená „není to pták“ (ne to pyr)?

Dotyčný tvor, spíše netvor, bývá dokonce dáván do souvislosti s upírem či vampýrem. Další zajímavosti, mimo jiné o zkratce OK a ahoj, v následujícím blogu…

Pátrání po původu a významu slov, lhostejno zda českých, nebo cizích, může připomínat detektivní pátrání. Může se stát vášní. Celoživotním koníčkem.

Tak třeba taková anglická zkratka OK. Zná ji každý. Anglicismů jsou ostatně u nás mraky. Co ale prapůvodně znamenala? Odkud se vzala? Z čeho a jak vznikla? Když jsem žil v Belgii, setkal jsem se s tímhle zajímavým vysvětlením: poté, co vstoupily Spojené státy americké do první světové války, velitelé telegrafovali každý den do generálního štábu a informovali o aktuálním dění na frontě. V případě nulových ztrát na životech užívali obratu 0 killed (doslova „nula zabitých“), jenž se stal symbolem dobré zprávy. Skvělé! Celý natěšený jsem to zvěstoval kolegovi na pražské anglistice. Ten ovšem mé nadšení záhy zpražil slovy, že je zkratka OK známa už z doby Shakespearovy a měla vzniknout ze zvukové podoby počátečních písmen výrazu all correct… A bylo po entusiasmu. Ale tak jednoduché to možná nebude. Dalších možných a na první pohled věrohodných vysvětlení totiž existuje asi tucet.

Jak nás kdysi upozorňovala jistá německá dáma na letním kurzu češtiny, výslovnosti toho OK je třeba věnovat patřičnou pozornost. Je-li vyřčeno hezky po anglicku, tedy ou kej, je prý všechno v pořádku. Řekne-li se ovšem po našem ó ká, může to pro leckoho údajně znamenat „organizovaná kriminalita“… Tak si na to, prosím, dávejte bacha.

Přejděme k franštině, ke slovu antuka označujícímu jeden z možných povrchů tenisového kurtu. Koho by napadlo, že má původ v zemi galského kohouta! Tam je však jejím ekvivalentem sousloví la terre battue, o nějaké „antuce“ ve sladké Francii nikdo neslyšel. A jakže se to celé schumelilo? Tenis se hrál původně na trávě. Problém nastal, když pršelo – povrch byl totiž příliš kluzký. Proto vymysleli povrch nový, vstřícnější, neproblematický, na kterém se mohlo hrát i krátce po dešti. V podstatě „v každém případě“, a to se francouzsky řekne en tout cas [a: tu ka]. Jak se ale ten výraz dostal až k nám? Čertví. Nejspíš v tom má prsty nějaká modrá krev. K nevíře…

Taky germanismů nacházíme v češtině bezpočet. Jejich počet jde do tisíců. Někdy je jejich původ zřejmý (flaška, fabrika, imrvére, šprechtit, dát si šlofíka…), jindy by se člověk hádal, že je to nesmysl (šunka, brýle, taška, rytíř, klenoty…). Většinou jsou podobné záležitosti obecně dostatečně známé. Možná ale netušíte, že je německého původu i slavná brněnská šalina. Kecy? Kdepak! U jejího zrodu stála defektní artikulace německého elektrische Linie ? nejprve to sice bylo ekektriše liný, avšak poté už jen šeliný, ještě později šaliný a nakonec se z toho vyklubala šalina!

Co je ale tohle všechno proti našemu běžně užívanému, původem námořnickému pozdravu ahoj! Nepociťuju vůči bájnému Řípu žádnou zášť, věřte mi, ale taky to ten praotec Čech mohl natáhnout ještě o kousek dál. Třeba k Jadranu… No nic, moře prostě nemáme. Proto asi jako takovou malou útěchu užíváme to neformální pozdravení ahoy. Zajímá vás jeho etymologie? Doputovalo k nám jako iniciálová zkratka z dolní němčiny. A ta ho zase převzala z původně latinského nápisu na bocích velkých zaoceánských lodí: Ad honorem Iesu (na Ježíšovu počest)…

Bylo by toho ještě na dlouhé, předlouhé povídání. Víte třeba, že slovo špenát pochází z perštiny, tvaroh z mongolštiny, kmín z hebrejštiny a že má lexém cibule arabské kořeny?

Dost ale o cizích vlivech. Obraťme list. Co takhle slova české provenience v jiných řečech? Pár příkladů, dokonce celosvětově užívaných, by se našlo. Nadto je řada slov českého původu roztroušená v jednotlivých jazycích.

Tak třeba v polštině je češtinou silně ovlivněno náboženské pojmosloví; nemálo výrazů z české gastronomie obsahuje rakouská němčina (Powidel – povidla, Schmetten – smetana, Klobasse – klobása atd.), obecně známé je i vídeňské auf lepší gehen, což značí „jít se bavit, jít za zábavou“. Jednotlivé lexémy se objevují v bulharštině (cvičky) i v dalších jazycích.

Ale honem k těm mezinárodně rozšířeným bohemismům! Můžeme se pochlubit hned několika příklady.

Patrně nejznámějším a nejužívanějším slovem je robot. Poprvé se objevuje v dramatu Karla Čapka R.U.R. (1920). Mladší z bratrů hledal vhodné označení pro umělé bytosti, androidy. Měl nejprve v úmyslu pojmenovat je anglickým „labor“, jeho starší bratr Josef mu však navrhl řešení jiné, které vycházelo ze starého slovanského základu.

K dalším světově užívaným českým lexémům patří pistole. U jejího zrodu v období husitských válek stálo staročeské pojmenování hudebního nástroje „píščala“, popř. „píšťala“. To bylo přeneseno na střelnou zbraň menšího kalibru, která vydávala vyšší, pisklavější zvuk než zbraně těžké, např. kanóny, a následně zkomoleno do stávající podoby.

Někdy je mezi uvažované internacionalismy řazen i slovanský tanec polka. Je to ovšem trochu s otazníkem. Ke mně se dostala tato verze: pojmenování lidového tance bylo údajně motivováno sympatiemi národně se obrozujících Čechů k Polákům, kteří se roku 1834 vzbouřili proti ruskému carovi a jeho nadvládě.

Prokazatelným česko-německým původem se může pochlubit dolar. V Jáchymově, přesněji řečeno v tamním údolí, které se německy řekne Joachimstal, se ve středověku těžila stříbrná ruda. A ze stříbra se razily tamní mince – tolary. Ty se pak za Velkou louži dostaly s dobře známou drobnou hláskovou změnou… A v takovém Slovinsku se platilo tolary ještě donedávna.

Někdy se uvažuje i o moderním ekonomickém termínu tunel, tunelovat, který v naší ekonomice úspěšně a dlouhodobě uplatňovali někteří tuzemští výtečníci, nebo houfnice a jiné.

Nejsme na tom tedy, jak vidno, v tomhle směru vůbec zle.

Odkazy a další podklady i doplnění zájemce nalezne v mojí knížce Vo vobecný češtině a jiné příběhy (Praha: Karolinum, 2015).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Hrdlička | pátek 29.10.2021 8:31 | karma článku: 39,30 | přečteno: 5922x
  • Další články autora

Milan Hrdlička

Hranolka!

Převážná většina národa, aspoň mi to tak připadá, si ráda pochutnává na bifteku s hranolkama. Poněkud prudérnější menšina, jak si rovněž nelze nevšimnout, si ho přece jen radši dává s hranolkami. Jen hrstka podivínů se, bůhvíproč,

9.4.2024 v 8:40 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Exkurze do vykřičeného domu (ke čtení po 22. hodině)

Není mi jasné, proč většinová populace chová, tedy alespoň navenek, k podobným zařízením takovou zášť. Moje dosavadní zkušenosti, byť skromné, jsou totiž v zásadě pozitivní.

19.10.2023 v 8:35 | Karma: 21,49 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Káva s Danielou

Vyskytujou se na světě různé kávy, znáte to: káva pracovní, studijní, schůzovní, zdvořilostní a společenská, osudová či osudná (takovej Vávra, ten by moh ́ vyprávět!), dále káva pohodová i uspěchaná a mnohé další.

21.9.2023 v 8:35 | Karma: 21,75 | Přečteno: 443x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Zásady úspěšného dialogu

Fin a Švéd popíjejí vodku. Po čase pozdvihne Švéd malátnou pravicí přetékající sklenku a zabručí: Na zdraví Parťák bouchne do stolu a rozezleně zvolá: Tak sakra chlastáme, nebo kecáme?

31.5.2023 v 8:41 | Karma: 21,53 | Přečteno: 477x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Hrdlička

Poprask na bankovní přepážce

Mezi mými nočními můrami zaujímá čestnou a neotřesitelnou pozici vyplňování korejsky psaných formulářů, zejména těch bankovních. Tak třeba adresa se píše v obráceném pořadí (končí se jménem dotyčného). A ta naše jednička...

23.5.2023 v 8:35 | Karma: 19,04 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.