Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH
EN

V Praze je problém s "na" zvláště výrazný u městských částí a čtvrtí. Tak "na Smíchov" je jasné, to jinak ani nejde. Ale "na Břevnově" versus "v Břevnově"? A běžně se říká "na Praze 4" a jen málokdy "v Praze 4".

0 0
možnosti
VV

Pravdu dite, jako byvaly obyvatel byvale Prahy 13 si nemohu vzpomenout ze by nekdo rikal ze jede na Vrsovic nebo na Zabehlic a ani dnes se nerika ze jede na Michle ci Nusle.

0 0
možnosti
EN

Nemělo by v "....jak jsem se pokusil na omezeném prostoru neuměle a zkratkovitě naznačit....", jak píšete před koncem článku, být místo "na ... prostoru" raději "v .... prostoru"?

0 0
možnosti
MH

Myslím, že to NA tam být může (na prostoru, na ploše), v prostoru mi tam moc nesedí (Ocitli se v prostoru bojů).

0 0
možnosti
PC

Děkuji za výborný článekR^. Myslím, že u nás rapidně ubývá lidí, kteří skutečně výborně ovládají svůj mateřský jazyk. Je to škoda, protože správná znalost jazyka (se vším, co k tomu patří) je podmínkou k tomu, aby výpověď byla naprosto jasně srozumitelná, potažmo pak dobře pochopená.

Kdo dobře neovládá jazyk, mívá s pochopením textu nemalé problémy, byť byl daný text sdělen co nejprecizněji.

K nedorozuměním mezi lidmi dochází často právě proto, že valná část lidí má značné mezery v ovládání svého rodného jazyka.

11 0
možnosti
MH

Děkuju a plně s Vámi souhlasímR^

4 0
možnosti

S těmi nevýraznými teritorii ve spojení s předložkou "na" se mi to moc nezdá. Běžně se používá do Čech, do Slezska, ale na Moravu, nebo na Slovensko. Stejně tak se používá do Kalifornie, do Texasu, ale na Floridu. Nevidím mezi těmito územími nějaké teritoriální rozdíly.

1 0
možnosti
MH

Myslím, že to funguje dobře, viz příklady z mého článku.

0 0
možnosti
VV

Na cestine mi vadi prechylovani jmen cizinek a jeste vice ten odporny rusismus jako ctyri roky zpatky.

Predlozky tu mame uz cela staleti.

2 2
možnosti
MH

Ano, to je pravda. Ale vezměte si třeba nejstarší českou větu - je v ní bezpředložkový lokál (... Ploskovicích), dnes něco nemyslitelného.

0 0
možnosti
MK

Super. Pište NA toto téma častěji. Nebo K tomuto tématu?:-)

8 0
možnosti
MH

... nebo O tomto tématu ;-)R^

2 0
možnosti
Foto

Moc hezký článek, děkuju! Rozhodně si ho ukládám a budu šířit dál :-) Dovolil bych si ještě navrhnout dva nešvary, které vždy zmiňuju během školení o stylistických nešvarech.

Zaprvé otřesné „s“ v sedmém pádu, které sem nejspíš proniká z angličtiny, ale u nás je nadbytečné („s tímto fotoaparátem pořídíte skvělé snímky“).

Zadruhé ohavné „pro“ (taktéž anglické). Pro více informací, pro vaše pohodlí, pro přihlášení k odběru novinek (fuj!), využijete pro práci i zábavu, ideální pro úklid, hodí se pro poslech :-) Krásně to rozebírali třeba Šílení korektoři Behúnové :-)

3 1
možnosti
MH

Ano, souhlasím, děkuju za výstižné příkladyR^

0 0
možnosti
Foto

Trošku děsivé. Mám češtinu moc ráda. Na na si budu dávat větší pozor.  Děkuji za hezký článek. 

5 0
možnosti
MH

Taky děkuju a srdečně zdravímR^

0 0
možnosti
Foto

Výborné! Stranou samozřejmě ponechme teritoriální "idiosynkrazie" typu "jedu na Vsetín" – znával jsem lidi odtamtud, kteří to jinak neřekli, ačkoli samozřejmě jeli do města, a ne pouze tím směrem. Ale to je jasné.

Tohle by se vám mohlo líbit:

https://paveljerabek1.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=708409

Karma za blog.

3 0
možnosti
Foto

Pro Pavla Jeřábka (k vašemu článku už komentář napsat nejde). Také jsem si přečetla, snad to nevadí, a úplně jsem si vybavila, jak jste mi v jednom článku vytknul podstatné jméno "hold", který se mi tam vloudil namísto příslovce "holt".  Také pěkný článek. Děkuji. Čtu tyto články moc ráda, ale vždy mi je vás trochu líto, často pro vás asi musí být těžké číst blogy.  No, a další věc je, že po přečtení takových článků se pak docela bojím psát. Občas se sama zhrozím, co jsem to napsala. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.